Jei Urtę Mikelevičiūtę reikėtų apibūdinti vienu sakiniu, šis puikiai tiktų: tikra gurmanė, viena geriausių maisto ir vyno žinovių Lietuvoje, lengvai pamišusi dėl šių dviejų dalykų. Nieko nuostabaus, kad Urtė – kokybiškų produktų ir maistų šalininkė, mėgstanti apsipirkinėti specializuotose vietose. Urtė dievina neįpareigojančio maisto koncepciją ir mums pašnabždėjo paslaptį apie savo slaptą valgymo fetišą: jai patinka valgyti prie neperpuoštų stalų, aplinkui nebūtinai turi būti pažįstami, ji tikra gatvės maisto kultūros mylėtoja.
GASTRONOMINĖ URTĖS MIKELEVIČIŪTĖS KELIONĖ PO „GOURMET PANORAMA“:
O jei paklaustume, už ką „Gourmet Panorama“ pelnė Urtės simpatijas, ji nedvejodama atsakytų: „Prieš metus įrengtas maisto turgus pavergė mano širdį visų pirma, už kokybišką galimybę pietauti: nuo azijietiškų sriubų iki žuvies patiekalų, nuo vienų skaniausių picų Vilniuje iki steikų, kebabų ar vištienos. Mėgstu sakyti, kad čia ko pavalgyti ras ir pats išrankiausias, ir pats neišrankiausias valgytojas, nes po vienu stogu čia telkiasi net 20 rinktinio maisto vietų“. O tiems, kurie patekę į šį gurmanų rojų nežino nuo ko pradėti, U. Mikelevičiūtė dalijasi TOP 5 vietomis, kurių ji lankydamasi čia niekada nepraleidžia.
U. Mikelevičiūtės nuotr.
1. SILPNYBĖ JŪROS GĖRYBĖMS
Rinktis midijas, o gal kuklias jų giminaites – austres, o gal skanauti abi? U. Mikelevičiūtė neslepia, kad jūros gėrybėms jai sunkiai pavyksta atsispirti, todėl pirmasis taškas, kurį ji aplanko „Panorama Gourmet“ – „Jūros bjaurybės by Selfish“.
„Kelių rūšių visuomet šviežios austrės su priderinta taure vyno ar šampano – ideali savaitgalio pradžia ar aperityvas prieš vakarienę. Savo svečiams jie siūlo, dar gan retą patiekalą Lietuvoje, tačiau užkariavusį pasaulį – „poke bowls“. Tradiciškai jį sudaro šviežios ar marinuotos žuvies, jūros gėrybių gabalėliai, ryžiai, daržovės ir umami skoniu pasižymintys padažai. Pasirinktinai trys dubenėlių dydžiai pagal kiekvieno valgytojo norą. Tunas, lašiša, krevetės, aštuonkojai, avokadai, pupelės, salotos wakame, sūdyti agurkėliai ir laukiniai arba ne ryžiai. Čia dar ragaukite bulvinius blynelius su matjes silke“, – pataria U. Mikelevičiūtė.
U. Mikelevičiūtės nuotr.
2. JAMAIKIETIŠKOS VIŠTIENOS TAŠKAS, KURIO APLENKTI NEPAVYKS
Viename turguje pradėjęs karjerą jamaikietiškos vištienos taškas su trenksmu vos ką tik atsikraustė ir į šį turgų. Išsirinkę patį vidurį „Wingis“ kviečia ragauti ne tik tirpstančios burnoje vištienos, bet ir žymiųjų kokteilių „Margarita”. Šios vietos Urtė taip nepralenkia ir rekomenduoja išbandyti firminį „Wingio“ viščiuką:
„Pusė viščiuko (o gal visas viščiukas?) marinuotas specialiame jamaikietiškame marinate ir keptas griliuje su bulvių skiltelėmis, naminėmis salotomis bei namine pomidorų salsa arba, mėgstantiems aštriau, chipotle padažu. Yes, galima net ir dviese tokia porcija pasidalinti. Tik bijau, kad pradėję valgyti – dalintis nebenorėsite“, – įsitikinusi U. Mikelevičiūtė.
U. Mikelevičiūtės nuotr.
3. VIETNAMO SKONIS LĖKŠTĖJE
„Saigon“ apsilankysiantiems Urtė rekomenduoja išbandyti garsiausią Vietnamo virtuvės sriubą – pho. Jums teliks nuspręsti pasitenki litru ar puse.
„Dievinantys vietnamietišką virtuvę, turėtų išbandyti naminį sultinį, su krūva naminių makaronų, gabalėliu aštraus čili ir pasirinktinai jautiena, vištiena arba tofu, – tai ko reikia skrandžio ramybei. Toks sultinys kvepia dar šviežiais, ką tik trintais žvaigždiniais anyžiais, pankoliais, kardamonais, gvazdikėliais bei cinamonu. Išbandykite ir nekeptus ryžių suktinukus (summer rolls) su krevetėmis, ryžių makaronais, žolelėmis ir gardžiu riešutų padažu”, – dalijasi maisto žinovė U. Mikelevičiūtė.
U. Mikelevičiūtės nuotr.
4. IŠTROŠKUSIEMS PIETRYČIŲ AZIJOS SKONIO
„Spoon out“, anot U. Mikelevičiūtės, trokštantiems Pietryčių Azijos skonių.
„Tuos puikiuosius maisto gamintojus atradau mūsų seniausiame Vilniaus turguje, pamenu, vykau ten į pasimatymą, kuris pavyko tūkstančiu procentų dar ir dėl to, jog maistas buvo tiesiog puikus. Malaizijietiška kokosų pieno sriuba „Laksa” su vištiena, kiniški „Dim Sum” ar žaliasis karis. Visi prieskoniai ir skoniai sudėti taip tvarkingai, jog neturi, ko pridurti, tik šliurpti“, – sako U. Mikelevičiūtė.
U. Mikelevičiūtės nuotr.
5. DUOKLĖ „CEZARIO SALOTOMS“
Prieš gerą mėnesį Urtė prisiminė daugelio simpatijas pelniusias „Cezario” salotos, todėl pastaruoju metu ji jas gamina ir valgo visur, kur įmanoma.
„Neaplenkiau ir „Ceasar Salad Bar & Grill”.Pačių ruoštas cezario salotų padažas ir traškučiai, kurių galite įsigyti ir atskirai naminėms salotoms. Ar teko ragauti kanadietiškos šoninės? Tai pjausnys kiaulienos nugarinės kartu su dalele papilvės. Antra dalis šio taško priklauso žinomam ir užsitarnavusiam gerą vardą mėsos mylėtojų skrandžiuose – „Bučeris”. Per kelias minutes gausite idealiai iškeptą didkepsnį (steiką). Mėsą pasirinksite patys – ar australietišką, ar amerikietišką, ar argentinietišką, ar nugarinę, ar antrekotą, ar išpjovą. Garnyrui daržovės – nuo smidrų iki bulvių, be abejo, nepamirškite vietoje gaminto chimichurri (jaučiu jam aistrą)“, – patarimai dalijasi U. Mikelevičiūtė.
Shopping is cheaper than therapy (apsipirkinėjimas pigiau nei terapija)
Mėgdama valgyti kitų ruoštą maistą, Urtė taip pat turi pomėgį gaminti kitiems ar sau. Ji įsitikinusi, kad „Panorama Gourmet” apsipirkti galima labai teisingu kainos ir kokybės santykiu. Urtė dalijasi vietomis, kuriose apsiperka būdama čia.
U. Mikelevičiūtės nuotr.
1. ŠAMPANO BURBULIUKAI!
Kaipgi be šampano?! „Šampanė“ Urtės rekomendacijų sąraše pelno pirmąją vietą – jų asortimente įdomūs ir kartais netikėti šampano sprendimai, atrinkti ekspertų ir dar geromis kainomis.
„Vertinantiems kokybę, puikus asortimentas ragauti vietoje ar išsinešti. „Šampanė” importuoja mažųjų šampano vyndarių produkciją. Šampano čia galite įsigyti nuo trisdešimt kelių eurų, o pakloję dešimt mažiau ir kito putojančio prancūziško vyno – cremant (kremano). Smagu, jog galima mėgautis ir taurėmis – aperityvui ar tarp valgymų, o gal ir apsipirkimų“, – sako U. Mikelevičiūtė.
U. Mikelevičiūtės nuotr.
2. „ITALIŠKO SKONIO GURMANAI” – GAUSYBĖ, NUO KURIOS MALONIAI APSVAIGS GALVA
Jeigu pirkti aliejų – tai, anot Urtės, tik čia, tačiau „Itališko skonio gurmanuose“ galima rasti ne tik jo. Akys čia nori viso gurmaniško maisto.
„Kartais galvoju, kad aliejaus išgeriu daugiau nei vyno. Tyras, grynas ir švarus alyvuogių aliejus yra gyvybės eliksyras ir visų patiekalų gerintojas. Patinka švieži, tokius ir imu. Planuodama iš šių produktų ruošti vėlyvuosius pusryčius, apsirūpinu sicilietiška duonele, didelėmis, mėsingomis ir traškiomis alyvuogėmis „Bella di cerignola large”, saliamiu iš Parmos kumpio „Bella Festa”, šviežia mocarela, pusiau džiovintais pomidoriukais ir naminiu pistacijų pesto. Tik atsargiai, čia ne vien nuo to suksis galva. Čia gausu visko“, – sako U. Mikelevičiūtė.
U. Mikelevičiūtės nuotr.
3. „RED HOUSE“ – UŽSUKTI VERTA IR DĖL SAVĘS, IR DĖL KITŲ
Nors Urtė ir nėra labai priekabi, tačiau tą dalį, kurią liečia taurės – yra, todėl „Red House“ būdamas oficialus „Riedel taurių“ atstovas – pelnės Urtės simpatijas. Ji čia pataria užsukti ne tik dėl savęs, bet ir jei ieškote dovanų artimiesiems ar bičiuliams.
„Namuose turiu tikrai ne vieną ir ne dvi taures, iš kurių ragaudama skirtingus gėrimus mėgstu atrasti jų skirtingas savybes. Dar vienas aspektas, dėl kurio verta nepraeiti šito taško – arbata. Jai ir šiaip skelbiamas atgimimo amžius. Bet ne bet kokiai, – kokybiškai. Būtent čia galite prisirinkti visokių mėgstamų ar dar neragautų rūšių arbatų. „Kusmi Tea”, prancūziškomis arbatomis, prekiaujama būtent čia. Aš pati mėgstu „Earl Grey”, „Darjeeling”, „Kusmi Tea Blue Detox”, ir baltąją“, – dalijasi Urtė.
Urtė nepraeiną ir pro kitus taškus, nes ir ten galite atrasti krūvą puikios produkcijos: „Assorti”, „Mon ami”, „The Meat Point”, „Rojaus maistas”. O savo asmeninius favoritus kviečiu išsirinkti patiems.
O manantiems, kad gurmaniško maisto gamyba reikalauja specifinių kulinarių sugebėjimų ar laiko sąnaudotų, Urtė šią nuomonė griauna ir dalijasi tingaus sekmadienio pusryčių idėja iš „Itališkų skonio gurmanai“ parduotuvėlės:
Pusryčių salotoms reikės:
1. Šviežio mocarelo sūrio
2. Didelių alyvuogių „Bella di cerignola large“
3. Šviežio alyvuogių aliejaus
4. Pusiau džiovintų pomidoriukų
5. Trupučio šviežių mėgstamų salotų
6. Trupučio šviežių čiobrelių ir arba bazilikų
7. Pistacijų arba mėgstamo pesto padažo
8. Balzamiko aliejaus
Gaminimas:
Daugiau nei paprastas. Mocarelos sūrį suplėšykite smulkesniais gabalėliais. Susmulkintą sūrį, alyvuoges, pomidoriukus, salotų lapus įdėkite į didelį indą. Visus ingredientus apšlakštykite trupučiu aliejaus, jeigu mėgstate – balzamiko actu. Puikiai dera pesto padažas! Viską išmaišykite ir ant viršaus užbarstykite šviežių čiobrelių bei bazilikų.
Skanių likusių atradimų 20-tyje gurmaniškų vietų: MON AMI, SELFISH, ASSORTI, THIERRY, CAESAR SALAD BAR, BUČERIS, PIZZA 360, WRAPERIA SUPPA KEBS, THE MEAT POINT, ITALIŠKO SKONIO GURMANAI, SAIGON, SPOON OUT, ALI ŠOKOLADINĖ, ROJAUS MAISTAS, STEAK SUPPLY, PINAVIJA, RED HOUSE, ŠAMPANĖ, SUSHI BUTIQUE, WINGIS!